New York del II: Tex-mex!

“Ringa erfarenhet” stod det på mitt tacos-CV när jag klev av planet. Jag räknade de gångrna jag ätit “tacos” på min ena hand. Barnkalas. Varför då? Tacos är ju jättegott tänker ni. Och det har ni ju rätt i. Om man bortser från en handfull vidriga burkar så tror jag hårt på en helt vanlig Santa Maria-taco. Men fråga inte mig, hur skulle jag kunna veta? Jag tackar ja om ni bjuder hem mig på taco-kväll.

När jag skriver taco inkluderar jag lite fördomsfullt all mex-mat. I den stora staden New York tog min vän mig till en vagn. Jag älskar vagnmat. Mat från vagn är en av mina stora passioner. I New York har de en väldigt snygg standardmodell som nästan alla verkar använda. Den är i blänkande stål, och oftast nedlusad med handskrivna menyer. Detta var en sådan.

Klockan hade slagit två första natten. En taxi hade tagit oss från Williamsburg till korsningen Myrtle/Wycoff avenue (som också är en tunnelbanestation, skriv upp det). Min vän hejar vant på mannen och kvinnan i vagnen och beställer och rantar. På Spanska. Min vän talar väl inte spanska? Jo, det visar sig att han lärt sig spanska i köket, då alla som läst Bourdain vet att New Yorks restaurangvärld är uppbyggd av just mexikaner. Wild! I handen får jag en taco. Eller det är en “quesadilla”, vilket såvitt jag vet är en tortilla och att den på något vis ska innehålla ost.

Framförallt innehöll denna quesadilla kotunga. Små underbara, ytterst välkokta bitar av kotunga. Konsistensen och smaken var ren glädje! Tungan samsades med helt vanlig isbergssallad, en “hot sauce” och vad som bör ha varit Queso fresca, en alldeles vit och ganska underbar ost. Vi återkom flera gånger, det var liksom ett värdigt slut på kvällen.

Likaså är tex-mex en värdig början på en ny dag. Några kvarter ner ramlade vi Los Hermanos, känt från Anthony Bourdains No reservations. Ett fantastiskt gammalt garage som fungerar som tortillafabrik. I ena halvan av vad som fortfarande ser ut och skulle kunna fungera som bilverkstad sker tortillabak, medans garageport två rymmer serveringen. Vi beställer frukost, slår oss ned. Hemskt populärt ställe. Detta är bara en vecka efter att tv-programet luftats. Vi undrar om det är på grund av detta stället är fullt av vita foodies och hipsters snarare än mexare? Vi besatällde maten på amerikansk engelska…


Jag skulle tro att vi åt just tacos. De kom i dubbla bröd med gris och ko. Isbergssalade fanns där, men även tomat,lime och naturligtvis någon “hot sauce”. Inte lika berusande som vagnen, men en av de bästa frukostar man kan tänka sig. Till detta drack jag Jarritos Tamarind, en väldigt spännande läskedryck på något som jäfördes med nypon. Verkligen toppen. Vidare gillade jag papperstallrikarna, plastgafflarna och utsikten in i fabriken. Där inne producerar de tortillas till stora delar av stadens mex-scen, men verkar ändå ha det ganska skönt. På en pall sitter en kvinna och river ost i en hink. Lite längre bort står en man och jobbar lojt med något, jag vet inte vad. Manãna?

Tex-mex kommer utforskas närmare. Jag ber om ursäkt för min okunskap i ämnet. Men det börjar verka kärlek banne mig.

“Vagnen”
Utanför tunnelbaneuppgången Myrtle/Wycoff, L-linjen, Brooklyn

Tortilleria Mexicana Los Hermanos
271 Starr Street,
Brooklyn4 Comments

 1. Vera wrote:

  Jag kan bjussa på tacos… ligge i blodet… Men inte mañana, kanske nästa vecka?

 2. David "Lilja" Lundin wrote:

  Tanken har inte slagit mig tidigare. Genialt ju! Nu blir jag nyfiken på hur tacos enligt vera ser ut, santa maria eller något alldeles extra?

 3. Vera wrote:

  Spanska-Svensson-Tacos blire! O rulle! Alltså en film 🙂

 4. H wrote:

  Kotunga?? Herregud nåt så halt!