Domaine Castell Reynoard, Bandol

Bandol är en liten fin appelation i södra Frankrike, högt rankad men tämligen okänd här i norr. Domaine Castell Reynoard är en fin liten producent, tämligen okänd, men helt magisk.

Julien Reynoard driver idag den lilla egendomen, och utför nästan allt vingårdsarbete själv, i vineriet får han hjälp av släktingar. Han tog över efter sin far 2009 och började då processen att övergå till biodynamisk odling, “allt jobb sker ute på vinodlingen”, i vinifieringen tillsätts inget, naturligtvis ingen industrijäst, men heller inte ens lite sulfiter. Enligt Julien medför detta inga problem alls. Gammal ek används för standardvinet, ny ek för prestigevinet.

De idag dryga 10 hektaren domineras av Mourvèdre, Grenache, Carignan och Cinsault för rött och rosé, samt mindre kända Clairette och Vermentino för husets vita. Årets vita var en charmig bagatell, krispig, med en mycket lätt och medveten oxidation, kort, och kanske inget att skriva hem om egentligen men trevligt och charmig på sitt sätt. Rosévinet bjöd på kraft! Gott! Men det är ändå de röda vi ska minnas länge. Vi köpte fyra årgångar 2010, 2009, 2005 och 2003. Alla bjöd på ursprungstypiska mörka bär, örter, lite lakrits och kraft! Bandol är viner för lagring, så det var kul att se hur förvånansvärt väl nollnian stod upp rätt väl mot nolltrean, med inte alls för aggresiva tanniner och en utvecklad nos och smak. Julien rekommenderade oss att öppna magnumflaskan kvällen innan vi skulle dricka den, då det “får den att åldras två år”, ja, wow han verkar ha rätt!

Det ska bli intressant att följa Julien, när hans nyimplementerade naturliga idéer har fått fäste, och dess viner fått tid. Hans engagemang och kunskap är helt medryckande. Jag tror på Domaine Castell Reynoard!

 

20130515-082245.jpg

Och prova Bandol, gärna med några år på nacken om du kan, nästa gång du tänkt köpa Rhônevin!One Comment

  1. Henrik wrote:

    mycket intressant! Tack, herr Isbit!