Smörgås #2: BLT på Cocovaja

I programförklaringen för denna smörgåsserie nämnde jag min och min amerikanska väns syn på Stockholms utbud av BLTs (BLT=Bacon, Lettuce, Tomato). När jag såg BLT på Cocovajas meny blev jag således både glad och misstänksam. Cocovaja borde ha för hög standard tänkte jag. Rätt och fel. Det blev ingen BLT den gången, timman var för tidig för dem. På mitt följande besök var grillen trasig. Tredje försöket och klockan var slagen, grillen fixad och ja, jag fick smörgåsen.

Cocovaja vet vad de gör. De gör inte den enkla BLT som jag längtar efter, inte heller den sega salladsvarianten, utan en för en gångs skull perfekt tolkning som ändå är förfinad:

Brödet ser ut som ett riktigt rostbröd, men kommer såklart från Valhallabageriet och går under namnet eh, “New York”. Inga konstigheter. Bacon, nej inte riktigt. De utgår från en färsk grissida, som de rimmar själva innan de låter den gå i ugnen några timmar. Lagom annorlunda och tja, väldigt gott. Salladen är av romantyp skulle jag säga, jag använder isbergssallad för dess krispiga kvalitéer men jag köper det. Tomaten är biffig. Bra majonäs, men inte min senap. För söt. Mest okosher och största överaskningen är inslaget av Sriracha, den vietnamesiska chilisåsen, som inte alls är dumt. Hade jag gjort den hade jag ökat mängden fläsk. Men jag är inte så rigid som ni tror, det här är riktigt bra. Utan tvekan en av Stockholms bästa smörgåsar. Nördig precision, vad ska man säga?

Cocovajas kaffe definierar perfektion..One Comment

  1. Mollamaja wrote:

    Vad härligt att man kan få "riktig" BLT någonstans. Jag har följt din blogg lite i smyg, kul med någon som engagerar sig så i mat – så slipper man ju själv testa 🙂 Du har jättefina beskrivningar. I like! 🙂