En bagatell, eggs-in-a-basket, ugnsbakat rotsellerimos med ägg


Min vän Samuel sov några nätter på mitt golv. Till frukost bjöd han på “eggs in a basket”, nyss hemkommen från Storbritannien introducerar han mig för denna underbara företeelse: du pressar ut ett cirkulärt hål i en brödskiva, smörsteker ena sidan, flippar den och kläcker ett ägg i hålet, väntar, salt och peppar färdigt. En underbar frukost.

Idén fick mig att minnas ett recept från Fergus Henderson, där han gör ett mos på rotselleri, fyller en form med detta, gör några hål däruti där han kläcker ägg för att sedan tillaga hela klossen i ugnen. Så detta gjorde jag som söndagslunch. Mitt ägg skulle dock visa sig ha en pytteliten äggula, vilket resulterade i att den stelnade ungefär samtidigt som äggvitan. Eller väntade jag bara för länge? Hursomhelst vill du ha en rinnig äggula till den här anrättningen.