En god, helt vanlig, frukost


Jag är väldigt förtjust i frukost. Tidigare har jag här predikat för att bryta våra svenska konventioner om vad en frukost bör innehålla. Jag har ätit kanininälvor till frukost och “en full engelsk frukost” till middag. Oftast äter jag ändå en bulle eller baguette på Mellqvist, nersköljd med en bryggkaffe. Ibland äter jag nudlar till frukost. Ibland carbonara. Det beror naturligtvis på vilken tid jag vaknar, vad jag ätit kvällen innan, vad jag druckit kvällen innan osv.

Äter jag frukost hemma en helt vanlig dag så äter jag gärna helt vanlig havregrynsgröt. Jag gillar AXAs helt vanliga havregryn allra bäst. Det viktigaste är att utesluta fiberhvregryn och annat ont. Dessa kokas i mjölk, en liten skvätt kranvatten och en helt vanlig nypa salt.

Gröten BÖR serveras med lingonsylt. Jag föredrar ofta lingonsylt framför andra sylter, även på pannkakor. Tror det kommer från Farmor som var norrlänning och tillsammans med Mormor var den enda som serverade oss pojkar “riktiga” stekta pannkakor. Hemma var det alltid ugnspannkaka, som i och för sig också åts med lingon. När jag tänker efter har nog mor min lingonsylt på gröten hon med, och hon är ju från småland. Alla kanske har lingonsylt på gröten? Men ingen jag känner. Och visst fick vi “riktiga” pannkakor hemma ibland också, men inte så ofta som jag och min bror önskade. Hursomhelst så har jag gjort den här sylten alldeles själv med lingon från hötorget och helt vanligt socker utan pektin eller vad det heter som man brukar ha då man gör sylt. Mycket socker, men inte för mycket socker, naturligtvis. Jag slant lite på sockerskålen men god lingonsylt likväl.

Mjölken kommer från Järna och är paketerad i någon slags plastpåse, naturligtvis ett alldeles för “lifestyle-hippie” val av mjölk, men jag tar det. Råmjölk med svajig fetthalt men alltid fetare än standardmjölk och ursäkta att jag säger det, men den är “himmelskt god”.

En annan fäbless jag har är god äppeljuice. Jag skrev någon gång om den enorma äppelpress jag iakttog på Broadway market i London. Kvadratmetrstora plattor som pressade ur all vätska ur de “sagolikt goda” äpplena. Sedan dess har jag blivit lovad mina föräldrars juicecentrifug. Ser fram emot den. Tills dess köper jag denna danska äppeljuice på Daglivs. Den är grumlig och god, inte så farligt dyr och väldigt ful. Gott så. En god frukost. Hade varit trevligt med sällskap dock. Eller en DN åtminstone.