Om krutonger, en rekommendation


Vasastans mest prisvärda lunch är Cocovajas soppor, alltid vällagade, alltid 50 SEK. Wow. Idag serverades löksoppa med krutonger, inget konstigt med det, en väldigt klassisk billig och god soppa. Men problemet är alltid krutongerna om du frågar mig, de blir ju alltid blött bröd, hur välrostade de än är. Därför rekommenderar jag att likt bildexemplet ovan, “knäcka” ner ett rostat bröd allt eftersom du äter, så låter du brödet behålla sin krispighet/knaprighet. Brödet på bilden är inte rostat utan hade glömts på fönsterbrädan. Perfekt.

Soppan på bilden är en spontan tomatsoppa. Men det var under fredagens katastrofmåltid jag började riva bröd i soppan. Soppan var då en Aïgo Buïdo, vilken upptäcktes via Julia Child. Det är den märkligaste av soppor: En vitlök kokas i vatten, örter och olja, silas bort; buljongen vispas ner i äggulor et voilá: Din Aïgo Buïdo är klar. Lätt skummat vitlöksvatten, inte helt oangenämt, men jävligt märklig. Riv ner en rejält smörad, rostad, skiva gott bröd och den blir lite mindre märklig, lite mer angenäm.