Amerikanska foodies, hamburgare, DIY

Jag antar att amerikanska foodies ansträngningar att komma fram till den perfekta hamburgaren inte är mer extrem än våra egna att nå perfektion med våra köttbullar. Låter kanske överflödigt att uttrycka och resonera kring, men det här gick om inte för långt, så kändes det åtminstone lite löjligt i slutändan. Jag är väldigt kluven till köttiga foodies, naturligtvis passar jag väl in i den mallen, vilket ibland kan ge utryck i självhat. Återkommer om det. Nåväl, för något år sedan ramlade jag över den här mycket grundliga analysen av vad som gör en perfekt hamburgare i New York Times. Där finns bl. a. receptet till brödet. “Alla uppskattar ju en god hamburgare”, men det jag hängde upp mig särskilt på var just de amerikanska “hamburgerkonnässörernas” gemensamma omfamning av briochebrödet. “Alla älskar briochebröd”, och det är även i min uppfattning det mest lämpliga brödet att servera en hamburgare emellan. Brödet innehåller som bekant både ägg och smör, vilket kan låta lite överflödigt då den ska bära en hamburgare, bacon och majonäs, men alla lagar verkar sättas ur spel när vi kommer till hamburgaren. Jag uteslöt åtminstone ost på min burgare. Resultatet blev såhär:

En jämnare påstrykning av vispad äggula är önskvärd. Jag saknar pensel. I övrigt väldigt bra bullar. Sesamfrön på toppen för den optimala hamburger-looken.

Men brödet självt gör ingen hamburgare. Detta vet vi. Därför knatade jag till hötorget där jag köpte detta vackra högrev av Argentinaren.

Efter att ha trimmat högrevet malde jag det sedan för hand. Det kan inte nog utryckas att köttet bör vara rejält kylt då du maler det. Addera absolut ingenting till köttet innan du formar de till lämpliga hamburgare. Ett “trick” jag lärde mig i min research på “the perfect burger” är att skapa en liten nersänkning i burgaren så att den inte sväller till en stor köttbulle då du sedan steker den. Mycket bra tips.

Läcker färg!
Eftersom du inte adderat något som binder köttet kan det vara en god idé att kyla köttet i god tid innan tillagning så att det håller det ihop lättare. När detta är gjort hettar du upp en gjutjärnspanna, saltar och pepprar hamburgarna rejält och penslar dem med skirat smör. Efter två minuter på vadera sida lät jag de gå klart till medium rare i ugn, likt en biff vilken som helst.

Tomaterna jag fann var inte på topp så jag rostade de i ugnen en timma. Gurkan hade jag lagt in en vecka tidigare i 1-2-3-lag, hade föredragit saltgurka, men det blev strålande med den här söta likväl. Isbergssallad är ett måste. Rå gullök likaså. Majonäsen tog tre försök den här gången, jag blottar strupen för er här, och pyntades med salta inlagda kapris, så att jag med god vilja kan kalla det för en “russian dressing”. Baconet kommer från svennen i Hötorgshallen och var av mycket god kvalité.

Det här skulle egentligen blivit en stor bjudning men jag insjuknade i feber samma kväll, så känn er inte uteslutna. När jag blir frisk igen bjuder jag in till Bánh mì-bonanza!