Fish & Chips, Berlin slår London på fingrarna


Wow! En folkets platå: inlagd sill, rökt lax, fish & chips, och högst upp, vitlöksbröd! Alltihop för €7, och då är den tänkt att dela för två personer. Allt är gjort på plats i den lilla kaklade lokalen på Schönhauser Alle. Fiskbutiken heter just detta, Der Fischladen. Det mest anmärkningsvärda på platån var just dess fish & chips, där fisken var mirakulöst tillagad, liksom mjäll på insidan med en helt osannolikt frasig panering på utsidan. Utan tvekan den bästa jag upplevt. Veckan efter är jag i London, där Faulkners på Kingsland Road har fått ny konkurrens av ett ställe i det nypåhittade “Victoria park village”, även här med ett anspråkslös namn: The Fish House. Nytt och fräscht, betydligt dyrare än brukligt, men en restaurangdel och en takeout. Du får själv välja fisk, och de gör ett bra jobb med fisken. Chipsen är det värre med. Naturligtvis serveras det med maltvinäger.

Men de kommer inte i närheten av Berlins Fischladen. Överaskande. Berlin som fiskstad. Till sommaren hoppas jag få äta Fish & Chips på Marstrand igen, det var alldeles för länge sedan. Återkommer hur de står sig mot dessa två utmanare. All logik pekar på att de ska vara bäst, men ingenting känns längre säkert.One Comment

  1. Johan wrote:

    Såg flott ut!