Råbiff, Familjen, Göteborg


Göteborgs restaurangscen har alltid varit ett mysterium för mig. Det finns nästan lika många michelinstjärnor som det finns korvkiosker men ingenting däremellan. Ett dåligt skämt kan vi kalla det. Restaurang Kometen är min favorit, verkligt utmärkt enkel mat, serverad i jätteful lokal med otrevlig service till höga priser. Just priserna är lite väl tittagna men i övrigt är detta en perfekt restaurang i all sina brister, här vill jag äta. Stearin på tredje långgatan sägs vara OK. Nyöppnade Bon på arkivgatan kanske är OK, jag vet inte. Men överlag finns det få restauranger som serverar enkel vällagad à la carte. Hur kan det få vara så här? Plankstek, black&white och biff&bea äger fortfarande staden.

Restaurang Familjen bjöd i alla fall på denna utmärkta råbiff. En pastisch på just “biff&bea”, utmärkt finhackad biff, friterade potatistärningar och en dragonmajonäs. Kapris och rå lök förstås. Att äggulorna var bakade var kanske onödigt pretentiöst, jag hade föredragit en rå. Men väldigt bra kött, till ett bra pris, huvudrättsvarianten begärde de 169 kr för (om jag minns rätt). Gott. Tack!

Fergus Henderson sa någon gång att han aldrig skulle lita på en restaurang med fyrkantiga tallrikar, ganska roligt enligt mig. I övrigt ganska opretentiöst upplägg vill jag mena. Blaffa.3 Comments

  1. David "Lilja" Lundin wrote:

    Dock var inte allt jättegott på familjen, tyvärr. Den inledande soppan på potatis löja och ärtor var i det närmaste fri från smak. Efter att ha öst i salt blev den något bättre. Men det här blir bra.

  2. Karl W wrote:

    Hmm, jag fick en totalt misslyckad råbiff när jag åt där (förvisso ett tag sedan), samma upplägg men ingen potatis och ingen dragonmajonäs. Tråkigt kött och överbakad äggula….

  3. David "Lilja" Lundin wrote:

    Håller som sagt med dig om äggulorna, det kanske är kul första gången men passar inte in här, nej. Men i övrigt var jag nöjd. Om jag är frisk imorgon blir det till att äta mer råbiff, 1900-receptet i hemmatappning… kan bli bäst.