"Grillad råbiff" 55 kr, Valand

Kafé Valand på Surbrunnsgatan är väldigt vackert, och bisarrt. Inte bara inredningen är intakt sedan de öppnade för säg femtio år sedan utan även personalen, porslinet och menyn. Allt är vackert. Jag har druckit kaffe här några gånger. Varje gång har jag sneglat på deras lilla lunchmeny, och varje gång fastnat på “Grillad råbiff 55 kr”. Vad kan detta vara!? Vad? Skulle jag våga äta det? Innehavarna av Valand är minst 100 år, hur går det när de lagar mat?

I veckan frågade jag vad det var de menade. “Det är jättefin köttfärs, inga gryn eller så” försäkrade gumman mig. Kapris, rödbetor, lök och ägg utlovade hon också. Och den är grillad? “Ja”. När den anlände tillsammans med två folieförpackningar, ett med slotts senap, det andra med slotts ketchup, såg det hela väldigt märkligt ut. På en skiva fluffigt bröd vilade en väldigt stor och platt biff. “Om det rinner ut något rött då du skär i den är det inte blod, utan rödbetssaft”, tillade gumman. OK. Att kalla det råbiff var en direkt lögn, det var ju mer av en á la Lindström. Den var “genomgrillad” vilket jag inte hade något emot med tanke på plats och pris. Ägget var stekt. En inte alls dum idé för en smörgås. Men det där med att kalla det råbiff vet jag inte var de fick det från. Hur det smakade? Det är inte så väsentligt, men bättre än nästan alla kafésmörgåsar.



2 Comments

  1. Anonymous wrote:

    Har flera gånger ätit grillad råbiff på ett lunchställe i Enköping. Funderade också en del på det där med grillad/rå. Det kanske finns nåt som heter så trots allt…

  2. David "Lilja" Lundin wrote:

    OJ! Kanske? En Googling ger inte mycket till svar om den Grillade Råbiffens historia. Det betyder ju inte att det inte en gång varit en klassisk lunchrätt. Nu har vi då två tecken som pekar på detta, tycker vi håller ögonen öppna för fler.