Köttfärssås,


Känsligt område det här. Det är inte obloggad mark, jag har inga hemliga trix i skjortärmen, jag är ung, vacker och ödmjuk. Jag lär av de äldre, lärda. Patrik och Andreas. De har tagit det till vansinne, vilket jag beundrar dem för, jag bugar och lyfter på hatten. Alla har sina hemligheter, jag försöker memorera det mest väsentliga och sedan följa huvudet och hjärtat.

Jag malde köttet. Jag lät finhacket bli mjukt i olja, brynte köttfärsen i omgångar, sedan ihop, och på med resten i omgångar. Ungefär. Ni fattar. Jag hade väl, i någon sånär ordning, i:

Högrev, veva, veva, veva
Fläskkarré, veva, veva, veva
Lök, ja, hacka, hacka, hacka
Selleri, ganska rikligt faktiskt, hacka, hacka, hacka
Morot, en (1), hacka, hacka, hacka
Vitlök, mjao tre klyftor mjao, mosa, hacka.
Olivolja
Fänkålsfrön, knivsudd
Oregano, knivsudd
Tomatpuré, blabla mutti blabla
Vitt vin. “Om vinet inte är gott nog att dricka, laga inte mat med det. Är vinet gott nog att dricka, laga då för guds skull inte mat med det!”/Keith Floyd, Reds. Övers.
Kalvfond, några sista iskuber hemkokt av den gode Rober.
Burktomater, blabla mutti blabla
Slängde i ett brynt ben från karrén också, jag vet inte.
Salt & Peppar, här och där
Mjölk, tillsätter jag om två timmar kanske

Glöm inte att äta en macka eller två innan ni börjar, annars finns risken att du tappar ditt hjärta och din hjärna ner i kvarnen.

Jag hade gärna haft lite pancetta i basen. Eventuellt kycklinglever likaså, vilken de flesta verkar utesluta, kan inte riktigt historien där, men det låter ju vettigt att ha i?

Och precis som nämnda bloggubbar så föredrar jag termen köttfärssås. Inte Ragu, och det är ingen Bolognese. Synd att just ordet köttfärssås är så fult och missvisande. Det är som att kalla råbiff för köttfärs. Ungefär.

Så nu puttrar det på plattan. Jag kör på plattan. Det känns trevligt menar jag. Kommer det bli gott?3 Comments

  1. Anonymous wrote:

    Saknar dig.

  2. Anonymous wrote:

    gillar jämförelsen med råbiff kontra köttfärs! men håller nog kvar "köttfärssås", känns mindre prestationsångestframkallande ;)

  3. Patrik wrote:

    Härligt!!