Fyra fina grejerÄnnu en helg i London. Åt på St. John tre gånger. Har rantat tillräckligt om denna krog tidigare.

“Så handlade du något?”

Ja. Fänkål, ansjovis, pajskorsten och en bok.

Fänkålen är som ni ser levande. Ingen knöl eller torkade frön. Jag köpte den på Colombia flower market, har inte sett liknande i Sverige?

Ansovisen jag egentligen letade efter var av producenten Nardin. denna producent fanns representerad på både Fortnum & Mason och Selfridges, men inte just deras ansjovis. Ortiz är en annan välrenommerad producent, som utöver nämnda inköpsställen även finns representerad på sympatiska Leilas på Calvert Avenue i Shoreditch. Återkommer med recension.

Pajskorstenen eller pajfågeln, är en viktoriansk uppfinning som leder ut ångan ur pajen och håller skalet krispigt. Wikipedia-artikel här.

Boken heter A Plain Cookery Book for the Working Classes, är skriven av Charles Elmé Francatelli och gavs ut första gången 1861. Denna lilla nyutgivna pocketutgåva är en skatt. Jag har köpt den till vänner och rekommenderat den i flera år men först nu köpt mitt eget exemplar. Recepten och språket är en föregångare till Fergus Henderson på alla vis. Recepten är mer beskrivningar och oftast med endast en handfull ingredienser. Från grishuvud till brödpudding, här finns recepten Du behöver.

De två senare artiklarna finns även att köpa online här.