Duvvecka dag 1: Enligt Fergus

 

Det börjar med bakslag. Jag och min vän Junior står i Östermalmshallen och ser några småbarn äta hallon. Katastrof. Vi hade sett att det bara fanns ett paket hallon kvar hos grönsakshandlaren. Skitungar. Vi skulle ju laga Restaurang Johannas klassiska variant och då krävs hallon. Men sedan hade viltkillen dessutom slut på färsk duva, och vi hade gäster som väntade. Fryst skulle inte fungera. Besvikna fick tänka om, men några timmar senare serverade vi kalvlever med vindruvor från samma kokbok. Minerna var då glada.

Tyvärr hade jag på något vis missförstått prisbilden. Någon sa 60 kronor kilot för duva, men de kostade 90 kronor styck. Rimligt men trist.

Men nu har jag tinat en duva och rådfrågat Mr. Hendreson. På hans inrådan brynte jag duvan runtom, försiktig med bröstet! Han vill ha en smörklick stor som en valnöt i magen men jag använde ankfett i brist på smör. Ja det är ju smörbrist nu dessutom. Bistra tider. Hursomhelst åkte duvan i i ugnen i tio minuter.

Under tiden fuskade jag lite med tillbehören. Fergus vill blötlägga kikärtor över natten men jag glömde det, använde burk. Tror Jamie skulle vara rätt ok med det. Svettad vitlök, tahini, olivolja, tabasco, citron, salt och peppar, mixa. Serverades ljummen. Rå salladslök till det.

Sensationellt. Köttet djupt rosa, mört och väldigt smakrikt. Det hela tog 15 minuter att tillaga och det blev just sensationellt. En ny favorit. Rekommenderas. Verkligen.