Spansk meny: Kål! Griskind! Päron!

I lördags ställde jag till med “festmeny för två”. Jag tror jag kan kalla den spansk.

 

Caldo Verde

Börja alltid en måltid med soppa. “Det är bra för matsmältningen” sägs det, kanske inte sant men det känns rätt och riktigt att inleda med soppa. Den här soppan hade jag ätit omixad till middag dagen innan, vilket är att föredra om den serveras som huvudrätt. Den består av grönkål, potatis kycklingbuljong lok och vitlök som fått leka med oljan jag inledningsvis stekte chorizon i. Förstår ni vad jag menar. I mixat utförande är den identisk med soppan Fantastic Man rekommenderade i föregående inlägg.

 

Carrilera iberico bellota, skärbönor, mandel

Carrilera iberico bellota, det är spanska för den Iberiska, ekollonätande och svartfotade grisens kind. Jag blev mer än lite uppspelt då jag fann dessa i Östermalmshallen. Jag har aldrig tidigare hittat färska griskinder i sig, och att de kom från denna ädla gris var bara överväldigande. Mer överväldigad igen blev jag av priset, denna råvara borde kosta många pesetas men jag betalade 30 kronor styck. Ja ni läste rätt, 30 kr/st, 60 SEK för två. De är små, 200 gram styck, en perekt portionsbit.

Dessa brynte jag hastigt, lök, vitlök vin och kycklingbuljong, timjan. Cirka tre timmar senare lät jag skärbönorna simma med i några minuter. Serverades med hyvlad och sedan rostad mandel.

Kinden hade då en djup smak, en fantastisk konsistens, givande och en aning gelatinsk konsistens.  Nästa gång ska jag tillaga den med mindre smaksättare, vinet gav mycket smak, angenäm förvisso, men det här är en råvara du vill bråka så lite som möjligt med.

 

Vinkokta päron, choklad, gräddfil

Ojojoj! Dessert! Det gör jag inte ofta, men nu var det fest minsann. Det här kom jag upp med.

Skala päron, kapa botten, ställ dem i en kastrull, slå över vin, mycket socker, kanelstång, rosmarin och stjärnanis. Koka tills mjukt. Låt svalna något. Smält mörk choklad i vattenbad. Klä päronet i choklad. Servera med gräddfil och, igen,  hyvlad rostad mandel.2 Comments

  1. Bo wrote:

    Män vad hände med extra choklad efter afer du klädd paren?