Lammhjärta

Ni som följt mig i några veckor vet vilka problem jag hade att få tag på kalvhjärta. Jag hade varit nyfiken på hjärta i två år innan jag tog tag i saken. I veckan klev jag åter igen in på ICA i Ringens köpcentrum på Götgatan här i Stockholm. Och vad ligger i kyldisken brevid fläsk-kotletterna om inte grislever, grisnjure och lammhjärta. Mitt hjärta hoppade till. Jag plockade genast på mig lammhjärtanen, tre stycken à 49 kr kilot. Om de fortsätter så här kan Ica Ringen bli min nya stammisbutik.

Jag kan naturligtvis inte missa ett tillfälle att laga Fergus Hendersons fyllda lammhjärtan när jag har de framför mig. Kalla mig inte fantasilös, det vore onödigt. Jag vet att jag inte är först.

Till receptet behövdes gårdagens bröd. Tusan, jag åt upp det igår. Så imorse sprang jag ner till det utmärkta bageriet/konditoriet Gunnarssons, och köpte en påse “gårdagens” barkis för halva priset. Den var inte torr nog så jag tärnade brödet innan jag lämnade hemmet och lät stå “på tork” under dagen.

Väl hemma igen vid 17.00 är det dags att skrida till verket. Jag låter rödlök och vitlök ligga i en panna med ankfett på låg värme tills de mjuknar. Därefter saltar och pepprar jag, innan jag häller på “two glasses of red wine” i pannan. Dessa reducerar jag ner tills motsvarande ett glas vin återstår. Då öser jag på brödkuberna från i morse. Jag lämnar de där i en kvart, blir tvungen att slå på lite mer vin under tiden, innan jag lämnar härligheten att svalna. Då strör jag en näve salvia över.

Mitt knivproblem återstår. Att trimma hjätan med en slö barnkniv är inget att rekommendera. Jobbet tog tid, men blev helt ok. På toppen av hjärtanen finns öppningen, som jag fyller med “röran” från pannan. Väl färdig förseglar jag hjärtanen med tre baconskivor var, och slutligen med ett steksnöre. Man behöver en rätt hög ugnsform, jag antar att en lite Le Creuset skulle lämpa sig bra, eller en mellanstor om man gör fler än tre hjärtan. Och det bör du göra. Jag ångrar mig gruvligt att jag inte köpte fler, det blir mycket jobb för relativt lite mat vid min kvantitet. De är rätt små organ det här, inte ens en tiondel mot kalvens hjärta. Hursomhelst, jag ställde (de ska stå upp, vilket är lite trixigt då de inte alls är platta ner till…) de i en brödform, slog på kycklingfonden jag kokade i Söndags, klädde den i folie och in i ugnen i två timmar. Där står de nu…

…och nu har de gått två timmar, precis som på tv. Det har faktiskt gått ännu längre tid. Jag har ätit upp. Den färdikga anrättningen innehöll mos på palsternacka och en sås som uppstod då jag reducerade fonden som hjärtanen legat i. Hjärtats konsistens kändes igen från kalvens, men med en inte helt överaskande smaka av lamm snarare än nöt. Det var trots allt tillbehören som lös starkast, fyllningen var gudomlig, vin och lökens sötma mot baconen och hjärtat själv…6 Comments

 1. Patrik wrote:

  jo, den är god

 2. Richard Brolin wrote:

  Ser fantastiskt bra ut – måste prova….

 3. Sebbe wrote:

  Låter väldigt gott må jag säga. Att linda bacon kring annat kött är alltid en höjdare. Älskar när baconets smak tränger in i köttet.

 4. David "Lilja" Lundin wrote:

  Värt att prova vill jag lova!

 5. Fredrik wrote:

  Fan ni ska åka till vi i tensta de har alltid roliga styckdelar, typ lammhjärna och får testicklar. Har även andra roliga mystiska ingredienser.

 6. Krister Knutson wrote:

  okej.