Matvarufabriken, Jönköping

På bilresa genom Sverige stannar vi till i Jönköping. Jag har varit där förut, missade en anslutningsbuss efter besök hos Mormor förra vintern. En vacker stad vid en vacker sjö. Den gången noterade jag förbi ett stängt deli vid namn Matvarufabriken. Nu låg den inte kvar på samma ställe, men en vänlig kvinna läste våra trumpna miner och dirigerade oss mot Tändsticksområdet, Jönköpings svar på Meat Packing District.

Framme blir vi ändå positivt överraskade över Matvarufabrikens ambiance. Lokalen är lite gulligt urban, fullsatt en fredag klockan tre med Jönköpings trendigaste. På väggarna hänger affischer från PA & Co nya kokbok, på borden ligger några bättre coffeetable-böcker. Men det är menyn vi gillar. Inga överaskningar, men ett gott urval klassiker såsom Porchetta, Chocroute garnie, Tartar, Sardiner på toast och konfiterat anklår med linser. Servitrisen är förtjusande trevlig och hjälpsam. Du väljer rätt och betalar i kassan. På kassan står ett gäng finare vinare och några utvalda öl. Synd att vi kör.

Maten levereras dock till bordet. Lite gastropub-upplägg. Presentationerna är nästan för arbetade, såsom nästan alla moderna bistros jobbar. Men råbiffen imponerar med bra textur och tillbehör. Anklåret är ju ganska svårt att misslyckas med, dock att linserna var något för ljumna, men på det stora hela utmärk i konsistens. Chocrouten presenterades dekonstruerad och övertygade inte helt min vän, det lilla jag smakade, smakade väl.

Hursomhelst vill jag verkligen slå ett slag för Matvarufabriken, och för Jönköping, och för Vättern. Lova att svänga förbi Tändsticksområdet nästa gång ni har vägarna förbi.

Den Småländska Kolonin i samma stad verkar också intressant.