Bräckt kalvtunga, Kometen, Göteborg

En lunch på Kometen, som jag bara lite på skoj, har kallat Göteborgs enda bra restaurang, är  väl värd en omväg. Kometen serverar som bekant mest bekanta husmansklassiker, men är framförallt väldigt duktiga på att plocka fram de bortglömda klassikerna ur arkiven. Det gillar jag. Ett utmärkt exempel ser ni ovan. Bräckt kalvtunga med stuvad potatis och rödbetor. Kalvtungan är kokt, sedan skivad mycket tunt, innan den torrsteks i panna. Tungans konsistens är en storfavorit hos mig, här presenteras den på ett för mig nytt vis. Knaprig, tät men givande. Att de valt att skiva den på längden istället för på tvären är ett utropstecken, mitt lunchsällskap, och säkert många andra, kan tycka det är lite för övertydligt. Själv ansåg jag det vackert. Tillbehören höll även de högsta klass. Enkelt och gott. Rekommenderas.

Det har nu gått en tid sedan Leif Mannerström tog över Kometen, som legat på samma plats sedan säg, 1930-talet. Det märks på menyn men inte i övrigt. Det gillar jag också. Inredningen ser ut att ha fått en mindre renovering någon gång på 70-talet, i samma veva som de anställde servispersonalen. Det är lite fult och servicen pendlar mellan vänlig och spartansk till lätt arrogant. Men det stör inte. Maten är god och det andra, det rullar på som det alltid gjort.

Om Kometen har en själsfrände i världen så skulle det vara Tennstopet i Stockholm. Och det är det finaste betyg jag kan ge. Fem tummar upp!2 Comments

 1. Jim wrote:

  Måste testa! Har bara ätit schnitzeln, och den gick inte av för hackor.

  • david wrote:

   Du måste gå tillbaka. Just den här rätten låg tillfälligt på lunchmenyn, men såg at den här förrätten finns imorgon, som jag dessutom fått ett smakprov på: Rimmad kalvtunga med krassesallad och picklade grönsaker 135:-
   Även denna mycket god, om än annorlunda. I övrigt är Walewskan spektakulär, som den bisarra rätt det är. Om vi tänker efter kan den snart vara ett minne blott. Kan vara värd att prova, om så för att personligen dokumentera någon form av vår mathiatoria.