En skam från det hemliga arkivet: Den inverterade baconburgaren

30 Mars 2011. Idén hade funnits med mig ett tag. Trodde aldrig jag skulle genomföra den. Jag visste väl på förhand att det inte skulle fungera, likväl var jag tvungen att prova. Den inverterade baconburgaren.

Jag förmodar att jag vid den här tiden ansåg att bacon var hamburgarens stjärna. Samtidigt ville jag väl inte förneka nöt, men menade att det kunde förfinas, att det fanns mer lämpliga alternativ än att mala och steka det, förmodar jag.

Som i trans gick jag till Hötorgshallen. Jag köpte en stor bit riktigt bacon hos Bonden, en liten bit riktig oxfié hos argentinaren, och de dyraste tomaterna pengar kunde köpa hos grönsakshandlaren.

Hemma malde jag baconet, det såg ut som polkagris. Dessa formades till “burgare” och kryddades med ingenting alls. Ingenting tillsattes över huvud taget. Oxfilén bankades ut så tunt jag kunde, genomskinligt. En grov ketchup kokades ihop av tomaterna, lök, vinäger och socker. Jag gjorde en omsorgsfull snabbinläggning av en gurka. Briochebröd fanns i frysen, överblivna från en seriös hamburgarövning. “Baconburgaren” stektes, liksom bröden, medan oxfilén lämnads rå. Med andra ord: jag använde bara de bästa råvarorna på marknaden, tillagade med omsorg och kärlek.

Katastrof. Det blev salt. Väldigt salt. Smak av oxfilé upplevdes inte. Ketchupens sötma bedövades. Gurkans likaså. Salt och rökighet blev det bestående intrycket. Om ni, som jag, drömt om att någon dag få uppleva en inventerad baconburgare: ge upp. Rekommenderas verkligen inte.8 Comments

 1. Jonas wrote:

  Det är i alla fall väldigt skönt att du tog tag i det och faktiskt prövade.

 2. Karl wrote:

  DET VAR GOTT!

 3. david wrote:

  Var det!? Du är ju vansinnig också!

 4. Robére wrote:

  Nu smakade jag ju ej på detta men om det var ett misslyckande så var det ändå ett väldigt vackert sådant. Det där malda baconnystanet ser ut som Cthulhu.

 5. Name * wrote:

  Men vafan, du skulle kört 50/50 lr 40/60 med tjocka spjäll lr karre, det blir kung lovar.