Kokt kyckling, dragon, svartrot

 

Jo vi kokade kycklingen. En metod som blivit bortglömd i jakten på det perfekta krispiga skinnet. Men rätt tillagat får du en perfekt tillagad fågel och en god buljong. Hur kokar man en kyckling? Jag fastnade för den här fina metoden. Lägg fågeln med grönsaker i en kastrull. Täck med vatten. Låt koka upp, men lyft sedan genast av kastrullen från värmen. Sätt på locket. Vänta till buljongen svalnat, och det är klart. Magiskt tänkte jag. Men det tog tid. Lång tid, min källa hävdade att en timma skulle vara nog, men det tog snarare tre timmar. Middagsgästerna blev lite otåliga, “är inte maten kall snart?” bedjade de sarkastiskt.

Buljongen (vin, vatten, vitlök, purjolök, gul lök, morot, lagerblad) reducerades sedan ner till en fjärdedel, vari creme fraiche, lite senap, dragon och en beurre manié monterades. Kycklingen plockades och återvärmdes i såsen. Serverades med svartrötter och smålök från ugnen.

Dragonkyckling!

Rekommenderar jag kokad kyckling? Ja, om ni har tid så är det en metod som borde omöjliggöra torr kyckling. Godare än ur ugnen? Nej, men annorlunda. Frågor väcktes om hurvida detta var en försvarbar metod med hänsyn till bakterier, att låta kyckling långsamt svalna för att sedan återvärmas i såsen. Det må så vara men vi mår bra än idag. Vad beträffar kycklingen valde jag en fransk, vad jag förstod frigående, fågel från charken på Saluhallen Briggen.3 Comments

  1. Jonas wrote:

    Jag gillar din nya, höga takt, fortsätt så!

  2. Karl wrote:

    Kan inte hålla med mer!, bra takt och jag trodde mitt arvode var att du inte ska hoppa på djungelvråltåget 😉