Brick chicken

 

“Brick chicken” är ungefär vad det låter som, en kyckling under en tegelsten. Kycklingen halveras, benas delvis ut, läggs med skinnsidan nedåt i en panna, sedan placeras tyngder ovanpå, helst tegelstenar. På så sätt ska pressas skinnet ned och blir krispigt. Jag stötte först på fenomenet via Marlow and Daughters i Brooklyn, deras recept hittar du här. Sedan dess har jag tagit för givet att detta är en klassisk amerikanarätt men enligt Mark Bittman är den lika populär i Italien men har sina rötter i Ryssland.

Jag äter sällan kyckling eftersom det är så svårt att hitta välmående kyckling. Igår firade Ecostore fem år och min biznizpartner firade med att köpa den här förmodat välmående ekologiska kycklingen. När man väl hittat en sådan fågel, då rekommenderar jag verkligen den här tillagningsmetoden. Vi serverade den med purjolök, buljong och aïoli vid sidan. Kalas.One Comment

  1. Kalle wrote:

    Tack för lördagslunchtipset!