Rekommenderad TV: Rick Stein (igen)

Jag har återupptäckt Rick Stein. Läst om honom kan vi säga. Han var en av mina stora hjältar då jag började skriva här 2008 då SVT visade Rick Stein’s French Odyssey, men hade sen närmast fallit ur mitt medvetande. Nämnda serie finns i sin helhet på youtube, såväl som Rick Stein’s Spain, Rick Stein’s Mediterranean Escapes och Rick Stein’s Far Eastern Odyssey. Jag rekommenderar de alla, möjligtvis i fallande ordning. Koncepten är de samma i alla serier. Rick reser runt och skapar sedan rätter inspirerade av vad han upplevt. Men det är inte detta som är mest intressant. Det mest väsentliga är gubbens goda smak. Nästan allt han pekar på är intressant. Vid första ögonkastet kan allt verka lite överflödigt, han snackar ändå mest om de klassiska köken, bra råvaror och gamla traditioner. Sådant som man hört till leda dessa dagar kan man tycka. Skillnaden är att han alltid tycks finna en fantastisk bortglömd rätt, hitta rätt personer, peka på faktiskt spännande råvaror, berätta faktiskt roliga anekdoter. Han gör samma saker som alla andra men lite bättre. Rick och jag skulle kunna bli bästa vänner tror jag. Vi har åtminstonde precis samma smak när det kommer till mat. Väldigt enkel, på gränsen till grovhuggen mat, men med en pikant finess. Se så förstår ni.

Man kan argumentera för att han är lätt fryntig och rätt så gubbig, men hans entusiasm är så gullig. Han har machokomplex som dyker upp här och där, men de framstår enbart som just gulliga. Lagar godare mat och är mer sympatisk än någon annan TV-kock. Basta!

Se Rick på Youtube3 Comments

  1. Johan Ohliw wrote:

    BBC iPlayer har allt du kan drömma om med Rick Stein… Kanske kan vara något? Rockar även Raymond Blanc, Heston, Hairy Bikers, Jamie Oliver, Nigel Slater och Floyd!

  2. david wrote:

    Det vore förstås toppen, men då måste du ha en sådan där router i utlandet eller dyl.?

  3. Johan Ohliw wrote:

    Strunt! Ladda ner appen, förslagsvis till Apple-tv eller iPad! Thats it!