Panzanella och oxsvans på spanskt vis

 

Äntligen Panzanella. Det är inte sällan jag vill laga en rätt som innehåller torrt bröd, utan att ha torrt bröd hemma. Jag har varit runt i små servicebutiker och bagerier i jakt på gammalt bröd men bara mötts av oförstående blickar. Inte så konstigt kanske. Nu lyckades jag passa in inspirationen och brödet. Jag jobbade med Simon Hopkinsons recept. Gammalt bröd i bitar. Olivolja och rödvinsvinäger, salt och peppar. Skålla och skala tomaterna. Blanda ihop med brödet och tillsätt rödlök, vitlök, basilika, gurka och mer vinäger.

Oxsvansen kanske inte ser så inbjudande ut, men det är den. Några timmar tillsammans med purjo, morot, fänkål, vitlök, lök, tomater, vitt vin och chili fick den ödmjuk. Sedan det spanska tricket, och lyssna noggrant nu. Du lyfter r köttet och eventuellt några dekorativa grönsaker. Resten av grönsakerna mixar du helt sonika ihop med buljongen. Grönsakerna har vid det här laget tappat all smak, men de kan fortfarande erbjuda konsistens. De reder grytan. Jag hade kunnat lyfta ur mer grönsaker dock, dem blev aningen tjock. Toppa med fänkålsvippor om finnes. Äts som den är med bröd.