Pizza East, London

Soho Houseägda pizzerian Pizza East är en annan talande bild över hur Londons restaurangscen utvecklas. Restaurangen som fabrik. En enorm yta där en enorm personalstyrka producerar och levererar mat till hundratals gäster varje kväll. Den industriella dekoren har aldrig varit mer passande. Det är en imponerande organism. Sådana här ställen har funnits länge, men det som är mest imponerande är hur bra de har blivit. Kedjor (Pizza East har precis öppnat sin andra filial i västra London) känns ju intuitivt som något negativt och tråkigt, men i London, och i många andra storstäder för all del, har detta ändrats. Visst känns det alltid mer sympatiskt med en kockdriven restaurang, men om man skapar kvalitet ur stordriftsfördelarna så kan det bli en win-win, valuta för kunden och cash till ägarna. För på Pizza East sysslar de med bara det bästa. Basen är magisk, krispig, seg, mjuk, det låter konstigt men är en upplevelse. Tydligen har de konsulterat Mozza i Kaliforninen för detta. Pizzan ni ser ovan är toppad med ett helt lager supertunna skivor sopprasata som blivit krispiga i vedugnen. Strax innan den tas ur värmen har de strött Burrata på toppen, som bara precis blivit varm. Har aldrig ätit bättre pizzapie. Övriga pizzor håller samma standard, mozzarellan är D.O.P etc.

Men menyn har mer att ge. Här finns fina ärt och bönsallader såväl som rostade märgben. I baren såg jag en bartender jonglera med en äggula medan han lät äggvitan sjunka ner i en shaker. En annan rörde ihop vad som såg ut att bli en perfekt Old fashioned. Jag har varit sugen på Old fashioned sedan dess. Herregud vad gott det vore.

Och allt detta i jättefabriken vid korsningen Bethnal Green Road/Shoreditch High Street.