3 x Kina: Sushi Mamaya, A bite of China, Bao Tong

 

Sushi Mamaya

Jag har en vän som spenderat långa perioder i Kina. Han brukar hylla det kinesiska köket men har precis som alla innan honom aldrig blivit nöjd med hur det representeras utomlands. På senare år har som bekant det “äkta” kinesiska köket uppmärksammats rejält, och många restauranger har smugit fram sina “hemliga menyer” även för oss västerlänningar. Men när dumplingsboomen i Stockholm exploderade härom året rasade min vän. Det var inte gott, presenterat på ett löjligt vis och detta till hutlösa priser. Han berättade om hur han i kina hae fått ett dussin nyångade dumplings serverade i en fryspåse. Jag tyckte då att han var lite löjlig, vi bor ju trots allt inte i Kina, men han hade sina poänger.

Därför häpnade jag när han en gång i våras påstod att han hittat ett ställe som enligt honom serverade riktigt goda stekta dumplings, och det i Göteborg. Stället var egentligen en sushibar, men drevs av en kinesisk kvinna och hennes svenska make. De hade smugit in två dumplingsalternativ i menyn, ett vegetariskt, det andra med kött. Dessa serveras i en riklig portion med litet ris och en liten sallad. Väldigt gott, väldigt prisvärt, mycket riktigt. Stället heter Sushi Mamaya. Vi har försökt inflika att de borde ägna sig mer åt kinesisk mat och mindre åt sushi, nu har vi inte provat sushin, men jag har svårt att tänka mig att en leverarar på samma nivå. En del andra asiatiska rätter såsom koreanska Bimbimbap har smugit in sig på menyn, men hade de fokuserat på kinesisk husmanskost tror jag det här skulle kunna bli en succé. Till dess uppmanar jag alla att gå dit för deras goda dumplings, som du dessutom kan dricka en god öl till. Adressen är Aschebergsgatan 7.

 

A bite of China

Via Bon Appetit hittade jag herrom dagen den här matserien. Den är producerad av kinesisk statstelevision. Det är spännande. Den finns också textad på Youtube och verkar efter första avsnittet vara riktigt, riktigt, bra. Vi får följa svampplockare, höra gamla sanningar som att “de bästa råvarorna behöver bara den enklaste av tillredning”, vi får se saltade och treårigt lufttorkade skinkor, saker åtminstone jag aldrig sett i kinesiskt sammanhang tidigare. Pilkande. Det är naturligtvis inte helt opolitiskt. Men framförallt väldigt god mat-tv.

 

Bao Tong

Till sist rekommenderar jag en intervju med den forne kinesiska toppolitiken Bao Tong. Den äger rum på McDonalds i Bejing, vilket är lite talande, men är i övrigt rätt off-topic: http://www.nybooks.com/blogs/nyrblog/2012/jun/14/china-corruption-bao-tong-interview/