Orecchiette och broccoli

Mario Batali och Elizabeth Minchilli är bara två som lyft fram pastasorten Orecchiette som något mycket attraktivt. Den kommer från Bari, Puglia, och har formen av små öron. Det finns två vartianter, en gul och en grå. Den grå är gjord på rostat vete, den gul av konventionellt orostat vete. Den knöliga formen gör den osedvanligt lockande. Handgjord, eller lyckat plagiat av detta arbete kvittar. I London fann jag den gula sorten. Jag tog med mig den hem och tillagade den med dess mest klassiska tillbehör. Broccoli. Det låter nästan som något från skolbespisningen. Jag provade med och utan tomater. Med var utan tvekan bäst. Broccolin bör, enligt mig, vara finhackad. Denna bör samsas med torkad chili, sardeller, vitlök och olivolja i en panna, på låg värme i runt en kvart. Lika lång tid som pastan faktiskt tar att koka.

Nu är jag nyfiken på den grå.