Tripes á la Lyonnaise! Komage och lök

20130226-060612.jpg
Komage kan vara gott eller mindre gott. Den är i första hand en konsistens, inte helt orättvist beskylld för att påminna om gummi, men, väl tillagad blir den mjuk men med lätt studs, och en god farkost att bära andra smaker.

Komagen säljs tvättad och redo att använda i din saluhall. Det råder delade meningar om koktiden, allt mellan 2-8 timmars total koktid. Vanligen börjar man att förkoka den. Jag kokade så min enkilos mage i 150 minuter, tillsammans med soppgrönsaker. Under sista timman hade jag på mycket låg värme mjukat upp fyra stora finskivade lökar. En skvätt tomatpuré i det. Sedan skivas trippan, magen, i ca 7 mm strimlor innan de går med löken. Dra i en skvätt vinäger och låt koka ihop. Kanske en tio minuter senare slår jag på lite god kycklingbuljong. Nu kan det koka ihop en timma. Sedan avslutar du med persilja och serverar med kokt potatis. Jag blev själv förvånad över hur bra det blev!One Comment

  1. […] Jag avstår från att publicera en närbild, verkligt intresserade matvänner kan ta en titt på den här: Komage som i Lyon. Och den som vill prova där hemma kan kanske ha nytta av ett recept, jag törs inte garantera resultatet… Gris på isbit: Tripes à la Lyonnaise. […]