Jag och Frälsningsarmen


Denna vecka har jag besök av min gode vän Anders. Han är i regel rätt ointresserad av mat, men väldigt intresserad av annat. Klicka på länken om ni blir nyfikna. Utöver ett brinnande intresse för detta något så har han lika ont om stålar som jag. Så jag plockade upp mitt ex. av Frälsningsarmens Soppboken (Forsman & Bodenfors 1998). Den består av 25 recept från respekterade Göteborgskockar, där varje portion soppa får kosta max 5 kronor per portion. Gott så, men läser man råvarulistorna är det få som klarar gränsen, ett kilo oxsvans här, ett kilo blåmusslor där, inte ens för tio år sedan kan man ha fått något av detta för under 20 kr/kg, right?

Recepten är i de flesta fall tidlösa och fina. Utformningen på boken likaså, varje kock har faxat in ett recept och en bild eller illustration, som F&B låtit scanna in. Fint. Fint är också att påminnas om gamla Göteborgsinstitutioner som Westra Piren, en gång Göteborgs stolthet, idag en lunchrestaurang? Nedlagda Ebons delikatesser, Restaurang Plus och Kungstorget är andra saknade krogar.

Tycker f.ö. inte att Carl Reinholdtzon Belfrage lyckades porträttera Göteborg som en levande restaurangstad i senaste Gourmet. Tråkigt! Även om det öppnar några nya krogar saknas vardags-uteätarna i Göteborg. Gå ut och ät.